W serii artykułów przybliżymy gatunki cenne dla przyrody a uważane przez rolników za szkodniki. Dzisiaj - kret europejski.
Czytaj więcejOd lat specjaliści apelują: nie wypalajmy traw ani resztek pożniwnych. I od lat łąki zamieniają się w wielkie czarne pogorzeliska. Bo w powszechnym przekonaniu nowa trawa „lepiej rośnie”, a wypalona trawa i słoma jest doskonałym nawozem. Mało tego – ogień niczym herbicyd zwalczy chwasty. To jest jednak mit, wypalanie sieje tylko zniszczenie. Spróbujmy więc zebrać argumenty, dlaczego jest tak szkodliwe tak dla przyrody, jak i dla ludzi.
Czytaj więcejGleba, jej jakość i zdrowie oraz żyzność rozstrzyga o kondycji ogromnego świata roślin. Rolnik, uprawiając glebę musi zapewnić jej optymalną jakość, która zależy od relacji pomiędzy znajdującymi się w niej częściami stałymi, a rozwijającymi się dzięki nim mikroflorze i mezofaunie.
Czytaj więcejWiele jest gatunków zapylaczy, ale powszechnie są one kojarzone z pszczołą miodną, która hodowana i utrzymywana w pasiekach dostarcza miodu, a także innych produktów. W rolnictwie i ogrodnictwie znacznie ważniejsza jest rola pszczół jako zapylaczy.
Czytaj więcejW serii artykułów przybliżymy gatunki cenne dla przyrody a uważane przez rolników za szkodniki. Dzisiaj - bóbr europejski.
Czytaj więcejPamiętamy z dzieciństwa smak malinówek, koszteli kronselek czy antonówek. Dziś coraz mniej jest tradycyjnych sadów, z których pochodzą takie jabłka. Czy w dobie intensyfikacji rolnictwa potrzebne jest utrzymywanie starych ras zwierząt i odmian roślin?
Czytaj więcej